Najlepsza kuchnia!

„Najlepsza kuchnia!” to program, który dostarczy widzom sporej dawki rozrywki, prostych, zdrowych i ciekawych przepisów oraz praktycznych kulinarnych porad. 

Prowadzący

Piotr Ogiński

Piotr Ogiński

Kucharz, uczestnik takich programów jak „Top Chef” czy „Hell’s Kitchen”, twórca jednego z najpopularniejszych vlogów kulinarnych „Kocham Gotować”

- Gotowanie to wspaniała sprawa, dlatego cieszę się, że w kulinarną przygodę wciągnę Dominikę. Łączy nas podobna energia, więc widzów programu “Najlepsza kuchnia!” czeka spora dawka dobrego humoru, a przy tym nietrudnych a zarazem oryginalnych pomysłów na smaczne potrawy - cieszy się Piotr Ogiński.

Dominika Skoczylas

Dominika Skoczylas

Aktorka teatralna i serialowa, którą widzowie TV Puls pokochali za rolę Andżeli w serialu „Lombard. Życie pod zastaw”.

- Muszę przyznać, że w gotowaniu nigdy nie odnosiłam sukcesów, grunt, by danie się nie przypaliło i nadawało do zjedzenia. Teraz czeka mnie kulinarne wyzwanie i to pod okiem kamer, więc mobilizacja do działania podwójna! To, co chciałabym wnieść do programu, to entuzjazm początkującego kucharza oraz kulinarne porady, których uczyły mnie moja babcia i mama. - mówi Dominika Skoczylas

Przepisy

Szarlotka, z bitą śmietaną

Szarlotka, z bitą śmietaną

Naczynie: Wielozadaniowe naczynie, mikser MixSy (ubijaczka do śmietany)

 

Przyprawy: Cukier z prawdziwą wanilią Prymat, Anyż nasiona Prymat, Cynamon mielony Prymat

Przygotowanie

Jajka mieszamy widelcem cukrem z prawdziwą wanilią. W pokrywie naszego naczynia wielozadaniowego ugniatamy masło (o temperaturze pokojowej) z mąką i cukrem białym.

Do powstałej masy dodajemy jajka wymieszane z cukrem z prawdziwą wanilią i wszystko ugniatamy rękoma, aż powstanie jednolite ciasto. Całość odkładamy do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy w naczyniu wielozadaniowym, dodając mielony cynamon i łyżkę cukru. Dodajemy nasiona anyżu, mieszamy i zestawiamy z ognia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kruszymy w rękach równomiernie bezpośrednio nad podsmażonymi jabłkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Po ostygnięciu, szarlotkę podajemy z bitą śmietaną.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Szarlotka
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 0.5 szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 kg jabłek
  • pół łyżeczki nasion anyżu
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • 200 ml śmietany do ubijania
  • 1 łyżka cukru brązowego
Placki ziemniaczano-marchewkowe , z sałatką ze śledzia i domowym majonezem

Placki ziemniaczano-marchewkowe , z sałatką ze śledzia i domowym majonezem

Naczynie: Patelnia URA 28 cm, mikser (blender) MixSy

 

Przyprawy: Kurkuma mielona Prymat (do placków), Musztarda sarepska Prymat, Chili pieprz cayennePrymat (do majonezu)

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy w misce razem z jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy mąkę i kurkumę mieloną.

Placki smażymy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Do naczynia wbijamy jajko, dodajemy sól i musztardę sarepską, olej roślinny i blendujemy mixSy. Na koniec dodajemy chili pieprz cayenne i kilka kropel cytryny.

Śledzia odsączamy z oliwy i kroimy w paski, cebulę kroimy w krążki.

Placki wykładamy na talerzu, na placki nakładamy domowy majonez, następnie śledzie, przyozdabiamy cebulką i koperkiem.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Placki:
  • 1 starta marchew
  • 0.5 kg tartych ziemniaków wysokoskrobiowych
  • 1 jajko całe
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta pieprzu i soli do smaku
  • 0.5 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka oleju do posmarowania patelni
Sałatka ze śledzia:
  • Śledź - opakowanie 150 g
  • 1 mała cebula
  • Koperek do dekoracji
Majonez:
  • 1 jajko
  • szczypty soli
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki chili pieprzu cayenne
  • kilka kropel świeżego soku z cytryny
Wrapy, z kurczakiem i warzywami

Wrapy, z kurczakiem i warzywami

Naczynia: Patelnia 28cm do naleśników, patelnia 24 cm do kurczaka, mikser (blender) MixSy, wyciskarka Morejuicepress Frozen

 

Przyprawy: Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat, Papryka wędzona słodka mielona Prymat (do naleśników), Oregano suszone Prymat, Sól

Przygotowanie

W wysokim naczyniu mieszamy wszystkie składniki na naleśniki (mąka, jajka, woda, mleko, świeżo wyciskany sok z buraków, papryka wędzona słodka mielona, szczypta soli  morskiej).

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki i odkładamy obok na talerz.

Umyte mięso oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki (paski), obtaczamy w przyprawie do kurczaka pikantnej. Papryki również kroimy w paseczki.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut, dodajemy papryki i smażymy jeszcze chwilę, żeby papryki delikatnie zmiękły. Serek śmietankowy mieszamy z suszonym oregano.

Na deskę wykładamy naleśnika, smarujemy przygotowanym serkiem i nakładamy po 2-3 łyżki kurczaka z warzywami, ciasno zawijamy w rulonik, kroimy na pół na skos.

Podajemy ze świeżą roszponką bądź inną sałatą.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki wody
  • 0.5 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli morskiej
  • 0.25 szklanki świeżego soku z buraka
  • 0.5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej
Nadzienie:
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka pikantnej
  • 3 szt. papryki: żółta, czerwona i zielona
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • szczypty soli
  • 150 g serka śmietankowego
Kotlety drobiowe, z cukinią i fetą na puree z kalafiora

Kotlety drobiowe, z cukinią i fetą na puree z kalafiora

Naczynie: Kwadratowa patelnia Quadra, naczynie do gotowania puree z kalafiora, blender MixSy

 

Przyprawy: Czosnek staropolski Prymat (do kotletów), Papryka słodka mielona Prymat (do kotletów), Gałka Muszkatołowa mielona Prymat (do kalafiora)

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do miski.

Cebulę kroimy w kostkę a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach bądź kroimy w drobne kawałki. Warzywa dodajemy do miski z kurczakiem. Przyprawiamy czosnkiem staropolskim i papryką słodką, następnie dodajemy jajko, mąkę. Fetę kruszymy w rękach i dodajemy do miski. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki.

Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni Quadra ok. 3 minut z każdej strony.

W naczyniu do ugotowanego bez wody kalafiora, dodajemy szczyptę soli morskiej, łyżkę masła, śmietankę, przyprawiamy gałką muszkatołową i blendujemy wszystko na gładką masę.

Kotleciki układamy na puree, a wszystko przyozdabiamy świeżą roszponką.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Kotlety drobiowe
  • 0.5 piersi z kurczaka
  • 0.5 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 1 opakowanie serka typu Feta
  • 1 mała cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 0.5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
puree z kalafiora
  • 1 ugotowany kalafior
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
  • roszponka do dekoracji
Bigos z grzankami, z masłem ziołowym

Bigos z grzankami, z masłem ziołowym

Naczynie: Pokrywa Syncro-Clik, okrągła patelnia grillowa na grzanki.

 

Przyprawy: Musztarda Rosyjska Prymat (do bigosu), Owoc jałowca cały Prymat (do bigosu), Pieprz ziołowy mielony Prymat (do masła).

Przygotowanie

Przygotowujemy mięso wieprzowe, boczek i kiełbasę - kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

Mięso i cebulę wkładamy do rozgrzanego naczynia. Dodajemy musztardę. Grzyby i pokrojone śliwki dodajemy do reszty składników w naczyniu. Dodajemy koncentrat i owoce jałowca, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kapustę.

Zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową Syncro – Clik, od momentu wyskoczenia czerwonego guzika gotujemy 20 minut.

Zioła drobno siekamy i dodajemy do masła, doprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy z dwóch stron grzanki, uzyskując efekt grillowania.

Bigos podajemy z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Bigos
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g wędzonego boczku
  • 400 g wieprzowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 suszonych grzybów
  • 10-12 suszonych śliwek
  • 5 owoców jałowca
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • sól
  • pieprz
  • kilka kromek ulubionego chleba
  • masło w temperaturze pokojowej
  • 0.5 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego
  • 1 łyżka świeżych ziół
Rosół, z domowymi lanymi kluseczkami z lubczykiem

Rosół, z domowymi lanymi kluseczkami z lubczykiem

Naczynie Zepter: Naczynie do gotowania rosołu (7-litrowe), pokrywa ciśnieniowa Syncro-Clik o średnicy 24 cm, naczynie do gotowania kluseczek.

 

Przyprawy: Ziele angielskie całe Prymat (do rosołu), Liści laurowy suszony Prymat (do rosołu), Liść lubczyku suszony Prymat (do kluseczek).

Przygotowanie

Opalamy cebulę – bezpośrednio na planiku gazowym lub w naczyniu, bez używania tłuszczu, często obracając. Do naczynia wkładamy przygotowane mięso, przyprawiamy zielem angielskim. Włoszczyznę obieramy i dodajemy do naczynia razem z opaloną cebulą, dodajemy 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprz. Wszystko zalewamy wodą, zamykamy naczynie pokrywą ciśnieniową i doprowadzamy do wrzenia na dużym dopływie ciepła (moment, w którym wyskoczy czerwony guzik na pokrywie). Od tego momentu gotujemy rosół przez 20 minut pod ciśnieniem, po czym wyłączamy dopływ ciepła.

Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, przyprawiamy liśćmi lubczyku i szczyptą soli, a następnie całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy wodę w naczyniu. Następnie wlewamy tę masę cienkim strumyczkiem do gotującej się, lekko osolonej wody. Kluseczki wyjmujemy cedzakiem po kilku minutach.

Rosół podajemy z lanymi kluseczkami i posypujemy natką pietruszki.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Rosół
  • ok. 1 kg mięsa drobiowo-wołowego
  • włoszczyzna (por, 2 marchewki, 1 seler)
  • 1 cebula
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe suszone
  • 2 litry wody
  • sól
  • pieprz
Kluski:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka liści lubczyku suszonego
  • szczypty soli
  • natka pietruszki do posypania dania
Łosoś smażony, i sałatka z makaronu i szpinaku

Łosoś smażony, i sałatka z makaronu i szpinaku

Naczynia Zepter: Owalna patelnia grillowa, naczynie i durszlak do gotowania makaronu tagliatelle.

 

Przyprawy: Pieprz cytrynowy mielony Prymat (do łososia), Papryka ostra mielona Prymat (do sałatki), Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat (do sałatki), Sól morska.

 

Przygotowanie

Umyty i osuszony filet z łososia wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową (aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco nagrzana, możemy przeprowadzić test wody. Wystarczy skropić dno patelni kilkoma kropelkami i jeśli zaczną poruszać się po dnie, oznacza to, że patelnia jest wystarczająca nagrzana.). Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. Filet można pokroić w mniejsze kawałki, porcjować według preferencji

Makaron gotujemy al dente. Zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej durszlak z makaronem.

Wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy na czas przygotowania łososia (w zależności od grubości / gatunku makaronu, pozostawimy w wodzie od 10 do 20 minut, po czym odsączamy).

Kilka listków szpinaku zwijamy i kroimy wzdłuż, pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do miski i łączymy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Ugotowany, odsączony makaron mieszamy w misce razem z oliwą z oliwek i przyprawiamy papryką ostrą.

Rybę podajemy z sałatką, danie dekorujemy plasterkami cytryny.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Łosoś smażony
  • 300 gram fileta z łososia
  • 4 plasterki cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego mielonego
  • 200 gram świeżego makaronu tagliatelle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 200 gram świeżego szpinaku baby
  • 100 gram pomidorków koktajlowych
  • pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • szczypta soli
  • pieprz
Kurczak po azjatycku, z orzechami nerkowca

Kurczak po azjatycku, z orzechami nerkowca

Naczynia Zepter: WOK, naczynie do gotowania ryżu.

 

Przyprawy: Imbir mielony Prymat (do sosu), Przyprawa do kurczaka orientalna Prymat, Kardamon mielony Prymat (do ryżu).

Przygotowanie

Ryż zalewamy wodą, centymetr ponad poziom ryżu, dodajemy szczyptę soli. Od  momentu zagotowania się wody z ryżem, wyłączamy dopływ ciepła i zostawiamy pod pokrywką przez 15  minut.

Umyte i oczyszczone mięso kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy do miski i obtaczamy w orientalnej przyprawie do kurczaka.

W woku prażymy orzechy – gdy są gotowe, przekładamy do miski.

Warzywa kroimy w duże kawałki.

Do rozgrzanego woka wrzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, żeby się zarumienił, dodajemy pokrojone w paski warzywa, mieszamy kilka razy.

Dodajemy połowę sosu sojowego, przyprawiamy imbirem mielonym i mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę sosu ostrygowego, cukier oraz sok z limonki, gotujemy jeszcze 2 minuty, na koniec dodajemy uprażone orzechy nerkowca.

Do naczynia z ugotowanym ryżem dodajemy kardamon i mieszamy.

Kurczaka z warzywami i ryżem podajemy w głębokim talerzu lub misce.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Kurczak
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka orientalnej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • kilka różyczek brokułów
  • 0.5 szklanki orzechów nerkowca
Sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • świeży sok z połowy limonki
  • 0.5 łyżeczki imbiru mielonego
Ryż
  • 200 g ryżu
  • 0.5 łyżeczki kardamonu mielonego
Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym., Na deser gruszka w sosie czekoladowym

Klopsiki w sosie cebulowo-pomidorowym., Na deser gruszka w sosie czekoladowym

Naczynia Zepter: Piramida Z-line (naczynie, durszlak, tarka z obręczą, miska), naczynie na sos czekoladowy.

 

Przyprawy: Zioła prowansalskie suszone Prymat, Przyprawa do mięsa mielonego, farszu i klopsów Prymat, Cynamon mielony Prymat (do deseru).

Przygotowanie

Cebulę i pomidory drobno kroimy, wrzucamy do naczynia na spód piramidy, aby się poddusiły (ok. 10 minut). Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy. W tym czasie przygotowujemy klopsiki.

Do dwóch łyżek bułki tartej dodajemy 0,5 szklanki mleka, dokładnie mieszamy. Do mięsa mielonego w misce dodajemy bułkę tartą, mleko, przyprawę do mięsa mielonego, jajko, sól oraz pieprz.

Uformowane klopsiki dodajemy do sosu pomidorowo-cebulowego.

W tym samym czasie zaczynamy gotować na parze brokuły i brukselki w durszlaku, na drugim poziomie piramidy.

Obrane już ze skórki i pokrojone w ćwiartki gruszki układamy na najwyższy poziom piramidy, na tarce z obręczą. Przykrywamy je miską, a miskę pokrywą od naczynia, aby mieć kontrolę nad procesem gotowania. Wszystko gotujemy jeszcze przez ok 10-15 minut.

W małym naczyniu rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę startej skórki pomarańczowej, zalewamy śmietanką, przyprawiamy cynamonem. Cały czas mieszamy, żeby powstała jednolita masa. W momencie, gdy sos zgęstnieje, polewamy nim ugotowane gruszki.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Sos:
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
Klopsiki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, farszu i klopsów
  • kilka różyczek brokułów
  • kilka główek brukselki
Deser:
  • 2 gruszki
  • pół tabliczki czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • tarta skórka z 1 pomarańczy
Polędwiczki wieprzowe w boczku, smażone z jabłkami podawane z ziemniaczkami

Polędwiczki wieprzowe w boczku, smażone z jabłkami podawane z ziemniaczkami

Naczynie Zepter: Patelnia URA z dwoma uchwytami, naczynie do gotowania ziemniaków bez wody.

 

Przyprawy: Rozmaryn suszony Prymat (do mięsa), Goździki całe Prymat (do jabłek), Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat.

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy i osuszamy, ściągamy wszystkie błony i kroimy na kilkunastocentymetrowe (ok. 15 cm) kawałki. Każdy kawałek owijamy w plaster boczku, odkładamy na bok. Jabłka kroimy w ósemki.

Na rozgrzanej patelni układamy mięso, przyprawiamy rozmarynem suszonym, po ok. 4 minutach obracamy na drugą stronę do podsmażenia. Dodajemy jabłka i goździki, dusimy razem ok. 8-10 min. Gdy wszystko jest gotowe, zdejmujemy z kuchenki.

Ziemniaczki gotujemy bez wody, ok. 15-20 minut, następnie posypujemy je przyprawą do ziemniaków.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

Składniki
Polędwiczki
  • 300 gram polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 6-8 plasterków wędzonego boczku
  • 2 jabłka
  • 5 goździków całych
  • 500 gram małych ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek

Porady

Porady Dominiki

  • Porady Dominiki i Piotra
  • Gdy na planie serialu czy na próbie w teatrze dopadnie mnie głód, a do przerwy obiadowej daleko, ratuję się pełnowartościową szybką przekąską. Nauczona doświadczeniem zawsze mam w torebce paczkę bakalii – orzechy, żurawina, suszone morele już nie jeden raz uratowały mi życie. Kupuję gotowe mieszanki albo sama robię swoje ulubione miksy. Nawet kupiłam sobie takie specjalne pudełeczko, z którym się nie rozstaję. Sprawdzenie, czy jest pełne to dla mnie poranny rytuał jak mycie zębów czy wyjście z psem :-)

  • Dnia nigdy nie zaczynam bez śniadania. Tego nauczyła mnie moja mama, która skrupulatnie pilnowała, żebyśmy przed szkołą zjedli jajecznicę, omlet, naleśniki czy chociaż kanapkę. Ja zazwyczaj nie mam czasu rano przygotowywać takich rarytasów, więc robię sobie jogurt naturalny z musli a do tego zawsze dodaję owoc - banana, szklankę jagód lub malin. Przygotowanie trwa 3 minuty :-). Często też poprzedniego dnia zalewam płatki owsiane mlekiem roślinnym czy wodą i rano jak znalazł :-) Śniadanie gotowe.

  • Jeśli pęknie Ci jajko, które gotujesz, szybko zasyp je dużą ilością soli. Jest szansa, że nie wypłynie :-). To rada mojej cioci, sama nigdy nie próbowałam, bo zawsze zaczynam biadolić, że znowu pękło i zanim przypomnę sobie cioci sposób, to jajko zdąży wypłynąć. Ale nie ma tego złego …. Czy takie pęknięte jajka, z falbankami białka, nie wyglądają ciekawie?

  • Jeśli cierpisz na chroniczny brak czasu, gotuj obiad na więcej porcji, a nadwyżkę zamrażaj. Będzie jak znalazł, gdy dopadnie Cię głód. Nie zapomnij dodać karteczki z opisem i datą. Obiad trzymaj w zamrażarce maksymalnie 3 miesiące. To mój sprawdzony sposób. No chyba, że uda mi się ugotować coś naprawdę dobrego, wtedy dzięki pomocy mojego chłopaka, nic nie zostaje do zamrożenia :-)

  • Jeśli wyschnie Ci pieczywo, zetrzyj je, lub zmiel w młynku i zapakuj - będzie jak znalazł bułka tarta do smażenia. Ja wyniosłam z domu zasadę, że jedzenia się nie wyrzuca, szczególnie chleba. Świetnym i przepysznym pomysłem na kilkudniowy chleb są tosty francuskie - na słodko, lub na słono. Moja babcia z czerstwego pieczywa robiła sos chlebowy, ale to dla mnie wyższy poziom wtajemniczenia. Może ktoś z Was zna przepis na sos chlebowy i się nim podzieli? Co jeszcze można zrobić z czerstwego pieczywa?

  • Jeśli kochasz czekoladowe kremy a nie chcesz jeść wyrobów ze sklepu, proponuję wersję ekologiczną: banana łączymy z awokado, kakao i miodem. Smakuje jak najprawdziwszy krem czekoladowy a do tego jest zdrowy :-) A jaka frajda, kiedy zrobi się go samemu! To też może być pomysł na prezent dla przyjaciół - zapakowany w ładny słoiczek. Trzeba tylko pamiętać, żeby szybko został zjedzony.

  • Niespodziewani goście. To pomysł mojej koleżanki ze szkoły. Zawsze ma w domu płaty francuskiego ciasta i jakieś owoce – nawet z kompotu czy „zapuszkowane”. Najlepiej jabłka. W czasie, gdy parzy się kawa, ona rach-ciach wyciąga ciasto z lodówki, kroi na małe kawałeczki, układa po cząstce jabłka, gruszki, czy czegoś co ma, posypuje cynamonem i na 10 minut do piekarnika. Ciepłe, posypane cukrem pudrem, albo podane z konfiturą wiśniową, smakują obłędnie.

  • Czy jedliście kiedyś chleb pieczony na węglowym piecu - taka pajda przypieczona, posmarowana ząbkiem czosnku i masłem, posypana solą? To moje smaki dzieciństwa. Próbowałam ostatnio to powtórzyć, ale ani z tostera, ani z grilla, ani z patelni już tak nie smakuje. A Wy? Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa?

  • Lubię, kiedy w mojej kuchni stoi miska pełna owoców. To zdrowe i pyszne przekąski, które są pod ręką i zawsze można po nie sięgnąć bez wyrzutów sumienia, a dodatkowo wspaniale zdobią kuchenny blat.

  • I znowu gotowane jajka :-) To jedno z najprostszych dań, ale wciąż skrywa przed nami wiele tajemnic i ugotowanie idealnych jajek okazuje się wcale nie takie proste. Jeżeli nie chcesz, by jajka w czasie gotowania wypłynęły, przed wrzuceniem ich do wody, wykonaj na dole jajka nakłucia igłą. Dzięki temu ciśnienie wewnątrz jajka nie wzrośnie nagle w trakcie gotowania i unikniemy pęknięcia skorupki. A Wy macie jakieś swoje triki na gotowanie jajek? Podzielcie się z nami!

  • Ze wszystkich warzyw najbardziej uwielbiam...ziemniaki! Kocham je jeść w każdej formie - młode ziemniaki z kefirem, gotowane w mundurkach, tłuczone, w zapiekankach, no wszystkie uwielbiam, a frytki z majonezem to moja największa słabość. Co zatem zrobić, żeby ta przekąska była nieco zdrowsza? Ja przygotowuję frytki w piekarniku - pokrojone ziemniaki moczę w wodzie z cukrem 30 minut, później odsączam, układam na blaszce, polewam oliwą (może być smakowa), posypuję ulubionymi przyprawami, dokładam kilka ząbków czosnku i piekę 30 minut, później przekładam frytki na drugą stronę i piekę kolejne 30 minut. Polecam do obiadu lub jako przekąskę!

  • Przypalony garnek to koszmar, przez który chyba każdy kiedyś przeszedł. Na myśl o długotrwałym szorowaniu, po którym i tak garnek nadal jest przypalony, wprost ręce opadają. Na szczęście istnieje kilka sprytnych trików, które mogą w znacznym stopniu ułatwić nam to zadanie. Mój ulubiony sposób, to zagotowanie w przypalonym garnku wody z garścią proszku do prania. Powtarzam tę czynność dwa - trzy razy i później garnek bez problemu udaje się umyć - nawet w zmywarce. Ja do pralki używam kapsułek, ale i tak mam w domu kartonik proszku do prania, bo przypalony obiad to moja specjalność ;-). A jakie są Wasze sposoby na spalone gary?

  • Ze wszystkich rzeczy, które można by o mnie powiedzieć, to na pewno nie to, że jestem rannym ptaszkiem. Szczególnie ciężko mi idzie wstawanie w ciemne zimowe poranki, ale, poza kawą z kawiarki, mam sposób, aby szybko poprawić sobie nastrój. Otóż przygotowuję sobie owsiankę, do której dodaję banana, mango, po szczypcie rozgrzewającego imbiru, cynamonu, pobudzającej guarany, kurkumy. Można też dodać odrobinę kakao i kardamon. Takie śniadanie nie tylko jest przepyszne, poprawia nastrój i rozgrzewa, ale i wspiera odporność. Przygotowanie zajmuje naprawdę kilka minut, więc polecam każdemu!

  • Jeżeli, tak jak ja, odnosisz wrażenie, że, mówiąc delikatnie, nie masz zbyt dużych szans na zostanie szefem kuchni w wykwintnej restauracji, to w ogóle się nie martw. Potrzebujemy tylko kilku trików, żeby, w razie czego, móc uratować nasze kulinarne katastrofy. Przykrość, jaka chyba najczęściej spotyka nas w kuchni, to przesolenie. I co teraz? Spróbuj wrzucić do garnka surowego ziemniaka. Ziemniak powinien pochłonąć nadmiar soli. Ziemniak może też uratować przypaloną kapustę od nieprzyjemnego zapachu. Może ta metoda nie sprawdzi się w każdym przypadku, ale dlaczego nie spróbować?

Oglądaj online

Opis

“Najlepsza kuchnia!” to nowy program Telewizji Puls, który dostarczy widzom sporej dawki rozrywki, prostych, zdrowych i ciekawych przepisów oraz praktycznych kulinarnych porad. W każdym z 10 odcinków znany kucharz Piotr Ogiński w zabawny sposób uczy adeptkę sztuki kulinarnej, aktorkę Dominikę Skoczylas, znaną m.in. z hitowego serialu TV Puls “Lombard. Życie pod zastaw”, łatwych i szybkich dań. Gotując, prowadzący przywołają zabawne anegdoty związane z ich doświadczeniami kulinarnymi oraz podzielą się cennymi poradami, przydatnymi w kuchni. 

Partnerzy programu

  • Zepter
  • Prymat
  • Kropka.tv